poniedziałek, 20 sierpnia 2018

5 rzeczy, które warto wiedzieć o Whisky

Witam, dziś opowiem Wam o trunku, w którym gustował sam James Bond. Alkohol uważany za męski ma też miłośniczki wśród kobiet. Pijemy go zazwyczaj ze szklanek o prostych ściankach i grubym dnie, jednak do degustacji podaje się go w wysokich kieliszkach w kształcie tulipana. Napój ten można spożywać solo lub z dodatkami takimi jak: kostki lodu, cola, soki, miód, owoce, zioła. Swoje korzenie ma w Irlandii, ale znany jest na całym świecie. Dziś przybliżę Wam kilka faktów na temat whisky, alkoholu zwanego „wodą życia”. Zapraszam.

1. Na początek trochę historii.
Whisky, jest to alkohol produkowany z jęczmienia, słodu jęczmiennego, drożdży oraz innych zbóż w tym kukurydzy, poddanych procesowi destylacji. Destylat, w zależności od gatunku whisky, dojrzewa w drewnianych beczkach przez co najmniej 2-3 lata. Trunek ten wywodzi się z Irlandii, gdzie początkowo był leczniczą miksturą, zwaną „wodą życia” wytwarzaną w VII wieku przez Iryjskich mnichów. W IX wieku lekarstwo dotarło do Szkocji. W połowie XVI wieku whisky stała się popularnym trunkiem, choć nadal doceniano jej właściwości lecznicze. Na przełomie XVII i XVIII wieku w wyniku nałożenia na producentów whisky wysokich podatków w Irlandii i Szkocji, nastąpił spadek legalnej produkcji tego trunku. Na początku XIX wieku znacząco obniżono podatki, dzięki temu gorzelnicy rozpoczęli produkcję whisky na skalę przemysłową. Pod koniec XIX wieku nastąpiła ekspansja tego alkoholu na nowe rynki, do której znacząco przyczyniła się klęska spustoszonych przez mszyce francuskich winnic. Wydarzenie to przyczyniło się do spadku produkcji koniaku. W jego miejsce na rynek weszła whisky. W latach 20 XIX wieku ponownie los okazał się niezbyt łaskawy dla producentów whisky. Za sprawą wprowadzonej w USA prohibicji nastąpił spadek produkcji tego trunku. Zamknięto większość gorzelni w Irlandii i Szkocji. Po zniesieniu prohibicji na amerykański rynek powróciły głównie szkockie wytwórnie whisky.           
źródło Wikipedia

2. Whisky, whiskey, burbon czy to są różne produkty?
Jest to ten sam produkt. Nazwa whisky dotyczy trunku ze Szkocji, Kanady i Japonii. Whiskey to alkohol z Irlandii oraz z USA. Burbon to odmiana amerykańskiej whiskey. 
Choć jest to ten sam trunek, różni się on sposobem przygotowania:
irlandzka whiskey - produkowana jest z jęczmienia i jego słodu. Trzykrotnie destylowana. Leżakuje co najmniej 3 lata w beczce. Jęczmień nie jest wędzony, dlatego Irlandzka whiskey jest delikatniejsza. 
szkocka whisky - użyty do niej jęczmień jest wędzony w torfowym dymie. Nadaje to trunkowi ziemisto-dymnego posmaku. Jest też dwukrotnie destylowana. Leżakuje w dębowych beczkach przez 3 lata. 
amerykańska whiskey - produkowana jest z kukurydzy (minimum 51%), innych zbóż oraz słodu jęczmiennego. Dojrzewa w nowych drewnianych beczkach, często opalanych od środka przez minimum 2 lata. Destylowana jest tylko raz. Odmiana Tennessee Whiskey przed przelaniem do beczek jest dodatkowo filtrowana przez węgiel drzewny. W zależności od regionu, gdzie powstaje trunek, wyróżniamy kilka odmian: Burbony (Bourbon w stanie Kentucky), Tennessee Whiskey (Tennessee) oraz mniejsze (New Orleans, Ohio, Pennsylvania).

3. Blended i single malt, czyli whisky czysta i mieszana. 
Whisky single malt powstaje z kiełkującego jęczmienia, wody oraz drożdży. Tworzona w jednej destylarni. Dojrzewa w beczkach przez co najmniej trzy lata. Jej smak w większości jest wynikiem interakcji alkoholu z drewnem beczki, w której leżakowała. 
Blended to mieszanka kilku lub kilkunastu rodzajów whisky. Najczęściej jest to połączenie single malt z whisky zrobioną z innych gatunków zbóż z różnych destylarni. 


4. Różne nuty smakowe i kolory. 
Destylat przed leżakowaniem w beczkach jest przezroczysty. Od rodzaju użytej beczki zależy późniejsze zabarwienie trunku. Wyróżniamy barwy od słomkowej, złotej, poprzez czerwoną, aż po brąz w jasnych i ciemnych odcieniach. 
Aromat torfu w szkockiej whisky pochodzi ze słodu, który jest suszony nad dymem z palonego torfu. Do leżakowania whisky szkockiej używa się beczek, w których wcześniej dojrzewały inne alkohole, takie jak bourbon (smak wanilii), sherry (słodki smak), porto (nadaje intensywny smak). 
Mieszanie w odpowiednich proporcjach różnych gatunków whisky daje całą gamę wyjątkowych smaków. 
5. Pierwsza szklaneczka whisky może mieć wpływ na dalszą przygodę z tym trunkiem.
Spotkałam się ze stwierdzeniem, że smak whisky można pokochać albo znienawidzić. Nie wszyscy są w stanie zaakceptować uderzający posmak torfowego dymu. Może to zniechęcić do dalszych degustacji. Warto więc swoją przygodę z whisky rozpocząć od jej łagodnych wersji Irlandzkich, gdzie użyty jęczmień nie jest wędzony.
Można też dla złagodzenia smaku dodać lód, colę, miód, sok owocowy, wanilię. Kto wie, może takie połączenie będzie tym wyjątkowym. 


Jak widzicie, whisky to trunek z interesującą przeszłością. Warto chociaż raz go spróbować. Na koniec mam mały bonus w postaci ciekawostek, jakie udało mi się jeszcze znaleźć na temat whisky. 
Jak każdy alkohol whisky jest wysokokaloryczna, 25 ml zawiera ok. 80 kcal. Tak jak jak wino zawiera antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Znajdziemy w nim też witaminę C.
Za najstarszą destylarnię whiskey na świecie, uważa się Destylarnię Bushmills w Irlandii. 
Whisky oprócz Szkocji, Irlandii i USA produkowana jest również w innych krajach takich jak: Japonia, Kanada, Francja, Indie czy Walia. Warto pamiętać, że whisky, jak każdy alkohol spożywany w nadmiarze szkodzi.



Wpis  ma charakter informacyjny, nie ma na celu reklamowania produktu alkoholowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są wykorzystywane między innymi do analizy statystyk poprzez Google Analytics.
Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tzw. ciasteczkach.